top of page

Звичайний австралійський хлопець провів незвичайний соціальний експеримент

Уявіть, що Ви йдете неподалік школи, або спортивного майданчика і спостерігаєте таку картину: один хлопець/група молодиків або дівчат явно мають щось проти іншого хлопця/дівчини - кричать образливі коментарі в його сторону, налаштовані агресивно, починають штовхати його, жбурляти в нього якісь речі. Ви явно розумієте, що цей хлопець/дівчина не здатні за себе постояти, захиститися.

Якою буде Ваша реакція? Пройдете повз з осуджуючим виглядом? Не зупиняючись, промовите до кривдників: "Що ж ви робите...Зупиніться"? Зупинетесь, заступитесь за жертву і скажете, що не підете поки все це не зупинеться?

Так, один австралієць вирішив зробити "тест" на людяність. На цьому відео, знятому прихованою камерою, розігрується ситуація знущання, аби перевірити, якою буде реакція оточуючих.

Численні дослідження науковців щодо причин виникнення булінгу доводять, що надзвичайно важливим фактором його виникнення є реакція свідків/спостерігачів. Так, якщо спостерігачі активно підтримують насильницьку ситуацію - плескають в долоні, вигукують "Так, ану дай йому", "Так йому і треба", збирають "глядачів", то такі агресивні дії стають нормою і приймаються колективом як звичайне явище. Якщо ж спостерігачі булінгу починають засуджувати його ініціаторів - несхвально дивитися та хитати головою, відкрито говорити про це, заступатися за жертву, то шанси на повторення такої ситуації значно знизяться. Суперечливими наслідками може обертнутися позиція "невтручання" або ігнорування. Людина може вважати, що це "не моя справа" або просто боятися втрутитись, задля своєї безпеки. В такому випадку, кривдники не отримавши негативної реакції з боку оточуючих, розуміють, що вони можуть продовжувати робити подібні дії, і їм за це нічого не станеться. З іншого боку, як стверджують дослідники, повне ігнорування булінгової поведінки оточенням, призводить до того, що такая поведінка втрачає будь-який сенс для її ініціатора, адже для багатьох агресорів, саме реакція оточуючих є одним з головних мотивів агресивних дій.

А чи доводилось Вам бути свідком таких ситуацій на вулиці? Як Ви відреагували або відреагували б?


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Тегов пока нет.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page